• Икони - венчални
  • Икони - венчални
  • Икони - венчални
  • Икони - венчални
Икони - венчални

Икони - венчални
[NATBOG013]

Тегло: 1.00 кг.

Описание на венчалните икони:

Това е условно название за иконописна композиция от две икони: Господ Иисус Христос и Пресвета  Богородица. Тази композиция е в основата на всеки православен храм и на всеки православен дом. В живота и светоусещането на всички вярващи, Христос и Божията майка са главните молитвени застъпници, затова към Тях основно се отправят и молитвите.
Във всеки православен дом присъстват иконите на Господ и св. Богородица и всяко семейство - като малка Църква, започва своя съвместен път в живота с тайнството Венчание. Чрез Него бъдещото семейство получава Божията благословия за съвместен живот, Църковно благословение чрез иконите на Господ и св. Богородица.
От това, че тези икони влизат в дома чрез тайнството Венчание, те  получават названието ВЕНЧАЛНИ ИКОНИ. Венчалните икони са благослов за сватбения ден от родителите/кумувете/близките на бъдещите съпрузи (на младоженката поръчват изображение на св. Богородица, а на жениха – Христовия лик). Те са и символ на благословения съюз и единство на съпрузите и бдят над техния брак.
В дома венчалните икони (както и всички други) се поставят на източна стена. Иконата на Господ се поставя от дясната страна на стоящия пред нея, а иконата на св. Богородица - отляво. Така се подреждат иконите на иконостаса и във всеки православен храм.
 
Стил: каноничен византийски
Материали: дървен панел, платно, яйчна темпера, позлата - шлак метал
Размери: 15/20 см
 
Изчерпани
188.00BGN
Pin it